Nix en Brecht Evens genomineerd voor Eisner Awards

ma 09/04/2012 - 14:46 100 Boeken in 27 categorieën: de befaamde Eisner Award-nominaties werden zopas bekend gemaakt. De Vlamingen Brecht Evens en Nix kunnen drie nominaties verzilveren.

strip boek eisner awards nix kinky & cosy brecht evens nachtsdieren craig thompson habibi art spiegelman prijs nominatie geert de weyer

De Vlaamse stripauteurs lijken de laatste jaren een vast plekje te veroveren op de nominatielijsten van de Eisner Awards, die bij ons doorgaan als de Oscars van de strip.

Wie is Brecht Evens?

Canvas toont de nieuwe generatie Vlaamse striptekenaars 2010. Brecht Evens is een van hen. Een portretje.

In 2010 werd Willy Linthout genomineerd als beste auteur non-fictie terwijl zijn 'De jaren van de olifant' zelfs kans maakte als beste buitenlandse album. Een jaar later prijkte ook Brecht Evens op de lijst als 'Best painter/Multimedia Artist'.

Nachtdieren van Brecht Evens

Diezelfde Evens is opnieuw van de partij in de zopas vrijgegeven nominatielijst waarvan in juli de prijsbeesten worden bekendgemaakt. Zijn naam staat dit keer onder de categorie 'Best U.S. Edition of International Material', of kortweg 'beste buitenlandse strip'.

Een nieuwe Brecht Evens

Met “Ergens waar je niet wil zijn” katapulteerde Brecht Evens zich naar het stripfirmament. Nu, twee jaar later, heeft hij een opvolger klaar: “De Liefhebbers”. Kan Evens de verwachtingen inlossen?

Opvallend is dat hij die nominatie niet dankt aan (eveneens in de VS gepubliceerde) vierde of vijfde album, zijnde 'Ergens waar je niet wilt zijn' of 'De liefhebbers', maar aan zijn derde album 'Nachtdieren', in het Engels bij Top Shelf verschenen als 'Night Animals: A diptych about wat rushes through the bushes'.

Cobra.be bezocht de stripauteur naar aanleiding van 'De Liefhebbers', de opvolger van 'Ergens waar je niet wil zijn'. Bekijk hiernaast het filmpje.

Kinky & Cosy van Nix

Kinky & Cosy naar Amerika

Striptekenaar Nix vertelt in Reyers Laat hoe hij erin slaagde om zijn figuurtjes Kinky & Cosy in The New York Times te krijgen.

Nix, auteur van de humoristische cartoonstrip 'Kinky en Cosy' die bij het Amerikaanse NBM werd uitgegeven, werd tweemaal genomineerd: voor 'Beste Humorstrip' en 'Beste Vormgeving'.

Striptekenaar Nix vertelt in 'Reyers Laat' hoe hij erin slaagde om zijn figuurtjes Kinky & Cosy in The New York Times te krijgen. Bekijk hiernaast het interview.
 

Europese nominaties

De superheldenreeks Daredevil ging lopen met de meeste nominaties, maar opvallend is dit keer ook het grote aantal Europese auteurs en albums dat kans maakt op de felbegeerde prijzen. Enkele daarvan zijn ook in het Nederlands vertaald en verschenen bij bekende uitgevers als Blloan, Silvester, Casterman en Dupuis. Het gaat ondermeer om 'Dromen en Muizenissen' van Renaud Dillies (beste buitenlandse strip en beste grafische album), 'Marzi' van Sylvain Savoia en Marzena Sowa (beste realitystrip), 'Habibi' van Craig Thompson (beste grafische album), 'MetaMaus' van Art Spiegelman (beste stripgerelateerde boek), 'Parker' van Richard Stark en Darwyn Cooke (Beste grafische album, herdruk) en 'Zahra's Paradise' van Amir en Khalil (beste grafische album, herdruk). Dat laatste album, over de politieke situatie in Iran, sleepte vorig jaar nog een nominatie in de wacht als Best Digital Comic.
 

Nominaties beste auteur

Goed nieuws was er ook voor de Amerikaanse auteur Craig Thompson, die samen met Terry Moore, Jim Woodring, Rick Geary en Sarah Oleksyk de prijs voor beste auteur in de wacht kan slepen. 

De Eisner Awards worden op 13 juli uitgereikt tijdens de 'Comic-Con International Convention' in San Diego. 
 

Geert De Weyer