Bach academie in Brugge

ma 16/01/2012 - 15:13 In het verleden zwierf de Bachacademie door België: Brussel, Antwerpen Brugge. Sinds vorig jaar blijven ze definitief in Brugge. Enkele dagen geconcentreerd Bachdieet.

johann sebastian bach philippe herreweghe collegium vocale concertgebouw brugge roger creyf marcel ponseele hobo amandine beyer

Herreweghe blij in het Concertgebouw van Brugge

Philippe Herreweghe wordt naarmate hij langer optreedt in het Concertgebouw van Brugge almaar enthousiaster over die locatie om Bach te zingen.

Het Concertgebouw sluit volg'nd weekend de nieuwjaarsperiode af met een intensief Bachbad. Dit jaar cirkelt de interesse van de Bach Academie rond het hof van Dresden. Een deel van de Hohe Messe werd opgedragen aan de keurvorst van Sachsen. Concerten, lezingen, tentoonstellingen alles draait rond Bach en Dresden.

Het Sanctus uit de Hohe Messe in 19999

Op de trouwplechtigheid van Filip en Mathilde in de St-Goedelekathedraal van Brussel stond het Sanctus uit de Hohe Messe van Bach op het programma. Het Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe.

Uiteraard is het pièce de résistance de Hohe Messe. Pas door Herreweghe en zijn Collegium Vocale op cd gezet.En nu in volle glorie hernomen. Herreweghe draagt die Hohe Messe al heel zijn artistieke loopbaan mee. Op het prinselijk huwelijk van Filip en Mathilde in 1999 stond het ook op het programma.

De Bach Academie permanent in Brugge

Marcel Ponseele is hoboïst bij het Collegium Vocale en hij draait zijn eigen instrumenten een steenworp verder dan het Concertgebouw.

Vorig jaar maakte Roger Creyf een reportage over de Bach Academie, vanaf dan permanent in Brugge. Hij ging onder andere op bezoek bij de vaste hoboïst van Collegium Vocale en hobomaker Marcel Ponseele.

In Brugge zal ook uitgekeken worden naar het optreden van de Franse barokvioliste Amandine Beyer. Die maakte voorbije seizoen grote indruk met haar opnames van de sonates en partita's voor vioolsolo van Bach. Zij alleen, Bach en het publiek, in het Frans zeggen ze "ça passe, ou ça casse". En het lukt!

De h-moll Messe, de Hohe Messe, de mis in si klein, of in b. Allemaal namen voor dezelfde mis.Eén van de absolute hoogtepunten van het vocaal oeuvre. En dan was Bach nog niet eens katholiek. De nieuwe versie van Herreweghe voor zijn eigen label (hij had ze al voor Harmonia Mundi opgenomen) is absoluut superieur. De lichte transparantie, de zin voor het strakke polyfone, de serene dienende benadering van de partituur met naar alle verhoudingen in acht genomen,  statige en machtige momenten.

[Johann Sebastian Bach: Missa in h-moll; Collegium Vocale Gent; Philippe Herreweghe: PHI]

[Bach Academie Concertgebouw Brugge vanaf vrijdag 20 januari tot zondag 22 januari 2012]